Harr Shahzad
"ZADA"

Fn, KTK-II

© Pölhö

Perustiedot

Sukupuoli: ori
Rotu: arabianhevonen (DOM)
Väri: mustanruunikko (EE/Aa)
Säkäkorkeus: 156cm
Syntynyt: 28.12.2015, 11vuotias
Kasvattaja: Azrak Racers
Omistaja: VRL-12637
Entinen omistaja: Zen (VRL-01436)
Rek.nro: #PKK2633
Painotus: yleis
Koulutus: helppo B, 70cm

Sukutaulu

i. Harr Shabt - VIP MVA Fn, KTK-I. 156 cm, rn ox
ii. Abd-al-Rashid iii. Makram iie. Nadiyaa
ie. In'am iei. Khalil iee. Jalila

e. Shahrmee - Fn, KTK-II, 147 cm, rtkm ox
ei. Shahri eii. Marcedes eie. Almanarah
ee. Daisy Bint Cora eei. Da Vinci's Code eee. Bella Donn el Bri

Zadan isä Shab on voimakastahtoinen tulinen ori, joka ei muita kumartele tai tekojaan anteeksipyytele. Ei ole siis vaikea arvata, keneen Zada on tullut. Hankalasta käytöksestään huolimatta oikean ihmisen käsistä Shabista tulee esille yllättävän herkkäsieluinen, katseitä kääntävä ratsu jokaei varmasti jätä ketään kylmäksi.
Zadan emä puolestaan on kiltti ja kuvankaunis Merry, joka on eritoten esteiden ystävä. Vaikuttavan kisahistorian omistava tamma on myös saattanut tähän maailmaan kiitettävän määrän varsoja, joista onneksi ei kaikista ole tullut samankaltaisia pirulaisia kuin Zadasta.

Luonnekuvaus

Oli silkkaa sattuman summaa löytää Harr Shahzad. Iivari penkoi muuan hämäränä joulukuun iltana netin ihmemaailmaa selvittääkseen tallin kauhuorin Harr Shabtin menneisyyttä, kun hän tuli löytäneeksi sille listaamattoman orijälkeläisen. Nyt jo kahdeksanvuotias ori asui yhä kasvattajatallillaan, jolta myöskin isänsä oltiin ostettu Latvian koleisiin syyssäihin aiemmin samana vuonna. Asiat johtivat toisiin Iivarin kysellessä Shabtin periyttämiskyvyistä, eli tietenkin hän tavoilleen tutusti osti sen paremmin harkitsematta uuden hevosen, kuin karkkia kaupasta.
Oli toki kaupalle hyviäkin syitä: Harr Shabt alkoi olemaan jo vanha, eikä sille ollut sopivaa puhtasta arabialaistammaa tallissa. Orijälkeläisen ostaminen oli kaikkien mielestä jopa vallan hyvä sijoitus, aina siihen päivään asti kunnes hevoskuljetusauto pysähtyi tallin kivetylle pihalle ja paljasti sisältään ylös syöksyvän, tulentappuraisen lohikäärmeen, joka karjui tuomionpäivää ja huitoi etukavioillaan ilmaa kuin riivattu. Isänsä poika...

Zada seuraa uskollisesti isiensä linjaa elämänkatsomuksessaan, jonka mukaan kaikki auktoriteetit on tehty kaadettaviksi ja vain vahvimmat selviävät hengissä. Ori on kaikkea muuta kuin unelmahevonen: kaunis se on kuin kiiltokuva, mutta mieluiten sitä tyytyisikin vain katsomaan 20 m välimatkan päästä kun seuraa miten se kavahtelee ja luimistelee taluttajansa rinnalla, korskahdellen ja kiljahdellen. Heikkohermoiset Zada talloo niin henkisesti kuin konkreettisestikin maahan, hän kun mieluusti alleviivaisi itsekruunattua yksinvaltaansa tallin kuninkaana. Vaaditaan siis ihmiseltä kovaa luonnetta, rutkasti kokemusta ja salamannopeaa hevosenlukutaitoa aivan yhtä nopeilla reaktioilla, jotta Zadan kanssa pärjää. Mikään turvallinen hevonen se tuskin silti koskaan tulee olemaan, vaikka millainen hevoskuiskaaja olisi narun päässä - on siis sanomattakin selvää, ettei Zadaan koske kukaan ilman lupaa edes pitkällä tikullakaan. Nyt oria pystyy vielä taitavat käsittelijät pyörittelemään, mutta jos se saisi joltakulta piirunkaan verran periksi, niin... no, kehtaako sitä edes pelotella lukijoita. Käyttäkää mielikuvitustanne.

Jos satut pääsemään ehjin nahoin Zadan selkään, on sinun lunastettava arvostuksesi myös silloin. Ori kokeilee heti kättelyssä kaiken mahdollisen poukkoilusta juputtamiseen ja siitä kavahteluun, yrittäen ottaa tositarkoituksella ratsastajaltaan luulot pois - "luuletkos että noin vain lähdetään minua kyykyttämään häh?!" kysyy tulenpalavat silmät villisti yläkautta mulkoillessaan. Selkäänkään ei siis ihan kuka vain kiipeä, mutta jos sinulle se kunnia suodaan, niin ole ylpeä: ratsastustaitosi ovat huippuluokkaa, tai ainakin tasapainosi...

Kun tilit Zadan kanssa ovat selvät, on työtä tehty ja ansio raastettu selkänahasta. Se on kuitenkin sen arvoista, sillä puolelleen saatuna Zada on kaikessa nopeudessaan, herkkyydessään ja maskuliinisessa voimassaan rohkea ja vallan voittamaton. Ei ole olemassakaan estettä eikä tilannetta josta Zada ei selviytyisi, ja raivoisalla asenteellaan se menee vaikka läpi kalliosta jos niikseen on käytävä. Kouluratsastukseen ja kaikenmoiseen näpertelyyn ei Zadan hermot riitä, mutta maastoesteet, jousiammunta, joustaus ja kaikenlaiset kontaktilajit ovat hänen heiniään. Jos vastustaja ei tätä petoa kavahda, niin jo on kumma!

Zadaan pätee sanonta "tuli on hyvä renki mutta huono isäntä".
© Pölhö 

Jälkeläiset

Zada on tarjolla jalostukseen! Kysy lisää varjoaika@hotmail.com

Syntyi       Nimi            Emä                      Omistaja

17.04.18     Zahram♂    Classic Orchid      Majorithy Arabians
7.12.18       Vitiosus♂    Camelopardalis   Zen

Historia

tulee

Tulokset

Finest myönnetty 20.05.2018

Näyttelyt
22.06.18, Zen, lämminveriorit, tuom. Anne: EO-sert
10.06.18, PKK, ruunikot, tuom. Anne: EO-sert
22.04.18, National Desert Horse Show 2018, ox orit, tuom. Aksu: KTK-sert (BIS1), EM
30.03.18, Seppele, täysverioriit, tuom. Viiru: EO-sert
08.03.18, Hallava, muut hevosoriit, tuom. Lynn: EO-sert
27.01.18, Zelos, hevosoriit, tuom. Lynn: EO-sert "EM upeudesta."

KTK-lausunto 30.04.2018

17+21,5+21 = 79,3%
- Yleisilmeeltään lihakseton, orileima saisi olla vahvempi. Sapelit ej, piirteettömät vuohiset tj. Kaunis väri.

Kisat

MEJ 25.12.18 - 70cm - 7/11
MEJ 25.12.18 - 80cm - 8/15
MEJ CUP 28.12.18 - 80 cm - n/a
MEJ CUP 28.12.18 - 90 cm - n/a 
Lumiestekisat 30.12.18 - 50-60cm - n/a
Esterataharjoitus 24.1.19 - 60-70cm - n/a

Kuvagalleria

© Varjoaika  

© Varjoaika  

© Pölhö